Besmele

"Besmele," Arapça bir terim olup Türkçe'ye Arapça'dan geçmiş bir kelime olarak gelmiştir. Türkçe'de ise "Bismillah" şeklinde okunur. "Besmele" veya "Bismillah," İslam kültüründe önemli bir ifadedir ve birçok Müslüman eyleme başlarken veya herhangi bir işe başlamadan önce bu ifadeyi söyler.

Besmele
Besmele

Selamun aleykum dostlar,  Muslumanlar Sohbet  kanalımız da Tefsir derslerimizde “Bismillahirrahmanirrahim”in anlamını ve ehemmiyetini okumuştuk. Ben de  okumuş olduğum tefsir kitaplarından alıntılarla sizlere kısa ve öz  olarak anlamını ve  hikmetlerini  paylaşacağım.

Besmele, Arapça'da şu ifadeden gelir: "بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ" (Bismillahi ar-Rahmani ar-Rahim). Türkçe'ye tercüme edildiğinde "Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla" ya da "Allah'ın adıyla, Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla" şeklinde ifade edilir.

Besmele, Kur'an'ın başında bulunan her sûrenin başında yer alır. Ayrıca, bir Müslüman, günlük yaşamında herhangi bir önemli işe başlamadan önce, yemek yemeye başlarken veya herhangi bir faaliyetin başlangıcında "Bismillah" diyerek Allah'ın adını anar. Besmele, bir eylemin Allah'ın adıyla başlamasını ifade eder ve Müslümanlar için bir niyet beyanı ve ibadetin bir parçası olarak kabul edilir.

Besmele, İslam kültüründe hayatın birçok alanında yaygın olarak kullanılan bir ifadedir ve Allah'a yönelik bir bağlılık ve şükran ifadesi olarak değerlendirilir.

Besmele Nedir?

Bismillahirrahmanirrahim, cümlesinin kısaltılmış ismine “Besmele” denir. “Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla” demektir. Rahman, dünyada iken mü’min, kafir veya münafık kim olursa olsun rızık veren, onları doyuran, acıyan, rahmet sahibi Allah manasına gelir. Rahim ise, kıyamet gününde sadece mü’minlere rahmet edip, onları bağışlayan demektir. Müslümanlar bir iş yapacakları zaman önce besmele çekerler, çünkü Peygamberimiz Besmelesiz başlanan işlerin sonunda hayır olmayacağını bildirmiştir. Besmele bir kalkan gibidir. Bizi kötülüklerden, şeytanın tuzaklarından korur. Günlümüze sevinç ve rahatlık verir.

Bildiğiniz gibi, “Bismillah her hayrın başıdır.” Bismillah’la başlanan işler hayırla başlar, hayırla biter. Bismillah İslam’ın nişanı olduğu gibi bütün mevcudatın, canlı cansız her yaratılmışın lisanı haliyle, kendine mahsus diliyle devamlı okuduğu mübarek bir kelimedir. Bismillah tükenmez bir kuvvet, bitmez bir berekettir. Allah’ın sonsuz rahmetine yetişmek için bir mirac, bir yol vardır; o da “Bismillâhirrahmanirrahim” dir.

Besmele tek bir ayet olduğu halde Kuran’da 114 defa nazil olmuştur. Her surenin başında Besmele bir rahmet anahtarıdır. Bütün mübarek kitapların ve umum mübarek işlerin başında “Bismillah” yazılır, okunur. Besmele’siz kitaplarda, işlerde hayır ve bereket yoktur; zira ebterdir. Rahman ve Rahim olan Allah’tan müsaade alınmamıştır. İrtibat ve münasebet kesiktir.

Bismillah arşı ferşe bağlayan ve kainatı ışıklandıran nurani bir direktir, bir hattır. Bu hat kesik olunca alem zulmet içinde kalır. Bu nurlu ayete herkes her dakika muhtaçtır. Öyle bir hakikattir ki, milyonlar defa tekrar edilse yine ihtiyaç vardır. Değil ekmek gibi her gün, belki hava ve ışık gibi her dakika, her nefes ona ihtiyaç ve iştiyak vardır.

Bismillah’ta Rabbimizin en büyük ismi olan lafza-i Celal ile beraber Rahman ve Rahim sıfatları da vardır. İşârâtü’l-İ’câz tefsirinde izah edildiği üzere, Bismillah güneş gibi nur kaynağıdır; başkaların tenvir ettiği gibi kendini de gösteriyor.

Hadislerde Besmele

Bismillah’ın faziletini Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) bakınız ne güzel ifade etmiştir:

“Bismillâhirrahmânirrahîm miftâhu külli kitabin.” Yani:

“Besmele her kitabın anahtarıdır. Besmele Allah’ın isimlerindendir. Besmele’yle Allah’ın ism-i âzami arasında gözün beyazıyla siyahı arasındaki gibi yakınlık vardır.” (Müstedrek)

“Her mühim iş ki, Bismillah’la başlanmamıştır; o işin sonu yoktur! Kapılarınızı Besmele’yle kapatınız. Çünkü şeytan kilitlenmiş kapıyı açamaz.”

Bir sahabeye hitaben, “Evladım, Besmele çek! Sağ elinle önünden ye!” buyurdular.

Besmele’nin fazilet ve esrarı o kadar çoktur ki, kalemler onu yazmaktan acizdir. Besmele surelerin tacıdır, dertlerin ilacıdır; Fatiha’nın fihristesi ve Kuran’in mücmel bir hülasasıdır.

Birisi gelip Resuli Ekrem (asm)’in hazır bulunduğu bir sofraya oturarak Besmelesiz yemeğe başladı. Bir iki lokma alınca yemek tükendi. Durumu gören Peygamberimiz (asm), “Eğer bu adam Bismillah diyerek başlasaydı, yemek hepimize kafi gelirdi.” buyurdular.

Besmelenin Kısa Manası

Bismillah’ın en kısa manası, “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla, izniyle başlarım! Ya Rab! Ben senin isminin yardımı ve bereketiyle okumak, çalışmak istiyorum! Her şey senin kudretinle, icadınla, tevfikinle olduğu gibi yalnız ve yalnız senin isminle başlıyorum!” demektir.

Bismillah Her Hayrin Basidir

Rahmet hazinelerinin en kıymetli ve en birinci anahtarı Besmele (Bismillahirrahmanirrahim) olduğunu hiçbir zaman  unutmayalım.

Rabbim her işte Bismillah’ı  dilimizden düşürmesin ve  hikmetini inkişaf edenlerden eylesin. Amin..

Vesselam..

Bu haftaki konumuzun sonuna geldik bir sonraki konumuzda görüşmek üzere, Selam ve dua ile..

İslami sohbet ve Tefsir sohbetlerine katılmak için, Mobil chat web sitemize bekleriz.

Radyomuzu dinlemek için, MircteFM‘ e tıklayınız.