Bağımlılık ve Baba ilişkisi
Günaydın herkese, durmalı, fark etmeli ve düşünmeli belki de eyleme geçmeye niyet etmeli bir pazar diliyorum.
Artık yazılarımı okuyanlar biliyorlar ki öğrendiklerimle içsel olarak mekanizmam insanların davranışları ve duyguları üzerine harekete geçiyor ve gelen ilham ile yazdıklarımı sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.
Çok yakın zaman önce okuduğum bir makalede bağımlılıktan bahsediyordu. Burada dikkatimi çeken ve etrafımda baktığımda fark ettiğim konu; ilişkisinde bağımlılık yaşayanların ortak buluşma noktası baba ile olan ilişkisine dayanıyor olması idi.
Bu makalemi yazarken ben de Baba kelimesinin tanımlarını merak ettim. Biyolojik açıdan bir çocuğun dünyaya gelmesinde anneye sperm veren erkek yazıyordu. Fakat TDK ve diğer kaynaklara baktığımda çok güzel ve düşünüldüğünde içi oldukça dolu anlamları olduğunu gördüm. Hatta bir tanesinde bir şeyin gerçekleşmesinde önemli rol oynayan kişilere o şeyin babası denilir demiş ve örnek olarak da Anadolu Rock Müziğinin Babası Erkin Koray ı göstermişti.
Burada amacım kadın ya da erkeğin birbirinden üstün olduğu konusunda bir tartışma yaratmak değil tabi ki...her iki cinsinde yaradılışı gereği üstün olarak verilen vasıflarını ortaya cıkartabilmesini ve eğer isterse çıkartabileceğini vurgulamak istiyorum.
Okuduğum makalede; aşırı korumacı, çocuklarına hiçbir sorumluluk duygusu kazandırmamış, herşeyi kendisi halletmiş bir babayla büyüyen kadınların birinin koruması olmadan, yönlendirmesi olmadan hayatlarını devam ettiremeyeceklerini düşündüklerini ve sürekli birinin himayesi altında olmayı arzuladıklarını, adım atabilmek için sürekli bir partnere ihtiyaç duyduklarını ve dolayısı ile bağımlı bir ilişki modeline yatkın oldukları belirtilmişti.
Bağımlı kişilik yapısında bireyin kendisine olumlu katkısı olmaması hatta zarar verici düzeyde olsa bile o kimseden ya da o alışkanlıktan vazgeçememesi halini hepimiz biliyoruz. Sigara, alkol, uyuşturucu madde hatta aşırılığa varacak düzeyde iş, seks, spor, seyahat, tatil gibi ve kendisine zarar verse bile o ilişkide kalması gibi...
Dikkatle baktığımızda sadece kadınlarda değil erkeklerde de yukarıda bahsettiğimiz durumlarda bağımlılık ortaya çıktığını fark edebileceğimizi düşünüyorum.
Bu durumda kadın bireylerde kendisine zarar verse bile kendisine yetemediği için o ilişkiye kendini feda etme hali söz konusu olmaktadır. Zira yine erkeklerde de kendisini yeterli hissedemediği için ya feda etme ya da güç gösterisi ile ilişkisini elde tutmaya çalıştığı görülmektedir.
İlişkiler konusunda burada birbiri ile ilişkisi olan oldukça fazla durum olmakla birlikte;
Okuduğum bir başka Baba tanımda da birşeyin ayakta kalabilmesi için ağaç veya beton dikme olarak bahsettiğine değinmek ve konuyu burada tutmak istiyorum.
Burada fark etmemiz gereken şeylerden bence en önemlisi de Yaşam Rehberi olarak gönderilen İlahi kaynakların tümünde baba-eş-erkek ve verilen vasıfları ile sorumlulukları incelendiğinde bu konunun ne kadar önemli ve apaçık olarak ortada olduğu çok net görülebildiğidir.
Ben düşünüyorum ki Toprak Ana ve Göksel Baba/Allah Baba olarak bahsedilen terimlerde anne ile olan ilişkimiz ile köklenmeyi üretebilmeyi, baba ile olan ilişkimizde de yukarı doğru ilerlemeyi anlatırken erkeğin üstünlüğünden değil babanın rolünden, üstün olarak verilen vasıflarını gerçekleştirmesinden, hayattaki rolünü yerine getirmesinden bahsediliyor. Yine Kutsal Bahai yazılarında geçen kadın ve erkeğin bir kuşun iki kanadı gibi olduğu bilgisi de bizlere bunu çok net ifade etmektedir.
Bir çocuğun kendisine verilen güçlerinin bir ebeveyn tarafından yok sayılması kişinin Yaratıcı ile olan ilişkisinde kendi gücünü Tanrı nin gücünden daha üstte görmesi ve öze duyulan güvenle yani özgüvenle ilişkisinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Ve eklemek istiyorum ki bugün bu konuda pek çok bilgi ve kolaylaştırıcı bireyler var.
Fark edebilmek, büyümeyi istemek, gerekli donanımı kendimize katarak yetişkinliğin konforunu ve hayatın güzelliklerinin her an hissedebilmek ümidiyle...
Sevgilerimle ..Gürcan Giray Güneş